Gelukkig Zaans
Sandra Kleijhorst: Geluk is de vrijheid om de dingen te doen die ik leuk vind

Sandra Kleijhorst: Geluk is de vrijheid om de dingen te doen die ik leuk vind

Geluksbrenger Sandra Kleijhorst, foto Sarah Vermoolen

Geluksbrenger Sandra Kleijhorst, foto Sarah Vermoolen

‘Binnenkort vier ik voor de 20e keer dat ik 28 word. Dat moeten we vieren’, zegt Sandra Kleijhorst (47) met een grote glimlach.

‘99,5 % van de tijd ben ik blij. Overal moet je het positieve van inzien. Als je op alles moppert, dan wordt ook alles negatief. Er is genoeg ellende in de wereld, waar je niets aan kunt veranderen. Je moet kijken waar je zelf wel invloed op hebt. Aan het weer verander je niets, maar je kunt wel genieten van de kleine dingen. Zo geniet ik enorm dat de lente er weer aan komt.

Ik hou ook van het grote en het meeslepende.

Sandra is geboren in Lisse en opgegroeid in Zandvoort. Sinds vijftien jaar woont ze in de Zaanstreek, waarvan de laatste vijf aan de Nauernasevaart in Wormerveer. ‘De Zaanstreek kent zoveel mooie plekjes. Onder de huid van de Zaankanter merk ik dat ze best trots zijn, maar daar moet je wel naar gaan graven. Als dat dan tevoorschijn komt, dan is dat zo leuk om te zien. Zaanstad is duidelijk een industriestad met een mentaliteit ‘doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg.’ De trots zit heel diep verstopt. Toch is het belangrijk dat de cultuur en de mooie dingen hier belicht worden. Ook al kom ik hier niet vandaan, toch hou ik er wel van. Het is hier prachtig met de weilanden, de polder en de stad om je heen. Het is toch heerlijk om over de Zaanse Schans te wandelen en te fietsen.

Geluk zit voor mij in kleine dingen. Als ik op mijn balkon de vogels kan voeren of de plantjes zie uitkomen. En dat je de keuze hebt om op een paar stappen afstand uit eten te gaan.

Geluk is de vrijheid om de dingen te doen die ik leuk vind. Als ik op mijn kop in de woonkamer wil staan, dan doe ik dat.

Sandra werkte vele jaren als bedrijfsleider bij de grote Bruna aan de Damstraat in Zaandam. Sinds kort runt ze de Brunawinkel in Wormerveer. ‘Soms zie ik mensen met een chagrijnig gezicht de winkel inlopen. Het is dan de kunst om ze met een glimlach naar buiten te laten gaan. Dat kan door een mooi boek maar ook door een gekke opmerking of een grote glimlach. Dat verschilt per persoon. Er zijn zoveel manieren om iemand even gelukkig te maken. Als het lukt, dan krijg je daar zelf ook een goed gevoel van. Geluk is niet één ding. Het zit in heel veel dingen en is voor iedereen anders.

Soms willen mensen ook lekker mopperen en niet reageren op iets vrolijks. Dat kan ook.

Mijn man heeft een timmerbedrijf. Samen hebben we laatst een tuinhuisje voor mijn ouders gemaakt. Ik vind het heel erg leuk om dingen te creëren, op een heftruck te zitten en met schiethamers in de weer te zijn. Mijn werk in de boekhandel vind ik ontzettend leuk, maar de afwisseling is ook leuk.

De quote van Pipi Langkous past wel bij mij. Hoe zei ze het ook alweer:

‘Ik heb het nog nooit gedaan, maar ik denk dat ik het wel kan.’

Ik ben altijd bereid om nieuwe dingen te proberen. Het is goed om op zoek te gaan naar uitdagingen, hoe klein dan ook.

Tussen het werk, het timmeren en het slapen door doe ik samen met mijn man aan crossfit. Dit is een mix van gewichtheffen, atletiek en gymnastiek. Het is leuk om te merken hoeveel kracht en conditie je hebt. Het geeft energie en je wordt er zowel mentaal als lichamelijk fitter van. Ik ben nog niet van het hardlopen en veel dingen kan ik nog niet. Later als ik groot ben, kan ik het wel.

Ik hou van mijn werk bij de boekhandel. Na twintig jaar vind ik het nog steeds heel erg leuk, omdat ik ’s ochtends niet weet wat me te wachten staat. Wat voor klanten en verrassingen komen er die dag weer voorbij. Mijn werk is maar een deel van wie ik ben, dat is niet compleet zonder de rest. Ik heb een heel fijne relatie met de leukste man ter wereld, leuke vrienden, familie en bekenden, en een geweldig huis op een prachtig plekje. Ik heb een hartstikke leuk leven.

Natuurlijk zijn er ook dingen die een uitdaging zijn, maar daar verzin ik dan wel weer wat op zodat het een uitdaging wordt in positieve zin.

Veel mensen beseffen niet hoe gelukkig ze zijn. Dat er positieve randjes om hun leven zijn. Soms zijn mensen geneigd om te blijven steken in een probleem en lukt het ze niet om een uitweg te vinden. Ze blijven dan hangen. Als je dingen op een andere manier benadert en met kennissen of vrienden gaat praten, dan kun je informatie verzamelen en daarna je eigen beslissing nemen. Dan moet je natuurlijk wel altijd volgen wat je eigen hart je ingeeft.

Iedereen heeft wel iets positiefs, zelfs de mopperpot die op een brommerige manier de meest grappige dingen kan zeggen.

Ik ben heel benieuwd wat je gaat maken van dit verhaal. Ik ben ook wel benieuwd waar jij nu gelukkig van wordt. Ik ben een nieuwsgierig mens.’

 

geluksbrengers Gelukkig Zaans Foto: Marjolein Oostingh/Ruben Timman|No words.nl

Geluksbrengers Koog aan de Zaan Buitenexpo AH Koog aan de Zaan Gelukkig Zaans Foto: Marjolein Oostingh/Ruben Timman|No words.nl

Wat is Gelukkig Zaans?

Wat is het verhaal achter Reizend geluk/Gelukkig Zaans? Klik hier

Via Gelukkig Zaans leer je de geluksbrengers in Koog aan de Zaan kennen. We hopen door hun verhalen andere mensen te stimuleren. De geluksbrengers – Zaankanters die met een positieve insteek andere mensen blij maken – brengen we in beeld met foto’s en een video. De foto’s worden gemaakt door Ruben Timman. De portretten zijn te zien met een buitenexpositie bij de Albert Heijn in Koog aan de Zaan.  Na verloop van tijd gaan ze de wijk in om in de toekomst hopelijk een vaste plek te krijgen in het Museum of Humanity. Bekijk de foto’s van de opening van de buitenexpo. En lees de berichten in de krant over ons project.

Geluk is D.O.M.

De Zaanse geluksprofessor Patrick van Hees is onze inspirator met ‘Geluk is D.O.M.’ Klik hier

Ontwerp Ruben Timman, gelukkig zaans

De geluksbrengers in Koog aan de Zaan zijn herkenbaar aan deze tegel

Wie zijn de geluksbrengers in Koog aan de Zaan?

Geniet van de verhalen van de geluksbrengers uit Koog aan de Zaan

  • Edwin Woudt: glimlach meest ontspannen uitdrukking, klik hier
  • Sandra Nieuwenhuijzen: Je kunt overal een positieve swing aan geven, klik hier
  • Piet Vet: Ik ben een vrolijk ei. Klik hier
  • Ben de Groen: Altijd lol. Klik hier
  • Mokhtara Bestevaar: Je thuis is waar je met mensen bent waarbij je je gelukkig voelt. Klik hier
  • Rob de Cock: Geluk moet je afdwingen. Klik hier
  • Lorenza Janse: Wees blij met jezelf. Klik hier

Bekijk de video’s van de geluksbrengers

Wanneer ervaar je geluk? Klik hier

Wat is geluk? Klik hier

Wat is de zin van geluk? Klik hier

Deze video gaat over gelukkig Zaans. We hebben de droom om mensen te inspireren met verhalen, foto's en een video over geluk..

Gepostet von Sarah Vermoolen am Samstag, 17. Februar 2018