Gelukkig Zaans
Kapper Lorenza Janse: ‘Wees blij met jezelf.’

Kapper Lorenza Janse: ‘Wees blij met jezelf.’

geluksbrenger kapper Lorenza Janse foto Ruben Timman

Geluksbrenger kapper Lorenza Janse Foto: Ruben Timman | nowords.nl

‘Ik word gelukkig van niet materialistische dingen, zoals waardering of een knuffel. Als ik thuis lekker heb gekookt en mijn man geniet ervan. Aandacht maakt alles mooier. Ik hoef zelf niet zoveel aandacht, maar ik geniet ervan als ik iets beteken voor een ander. Daar word ik blijer van.’

Ik ben echt blij en echt gelukkig, natuurlijk niet 24 uur per dag.

Kapper biedt luisterend oor

Geluksbrenger Lorenza Janse (35 jaar): ‘Lachen is heel belangrijk, dat is het fundament van mijn dag. Sombere situaties probeer ik om te keren zodat ik er ook om kan lachen.

In mijn werk als kapper hoor je ook  verdriet en dan is het heel fijn om een luisterend oor te bieden. Dat je de tijd voor iemand neemt en daarna even een kaartje stuurt.

Het werk maakt me gelukkig, maar dat zou ook vrijwilligerswerk kunnen zijn

Wie bepaalt wat mooi of lelijk is en wat geluk is?

Vroeger werd ik gepest omdat ik rood haar had, een bril en een beugel. Dan kwam ik thuis en vroeg mezelf af: ik ben uitgescholden en wat nu? Het is gezegd, maar het zijn maar woorden. Het is de waarde die ik er zelf aan geef en of ik het toe laat. Dat heeft me weerbaarder gemaakt voor de toekomst. Het raakt me nog wel steeds als andere mensen niet geaccepteerd worden. Zo vind ik het belangrijk om bij mensen met autisme goed te luisteren en te ontdekken waar iemand van gaat stralen. Daarbij zoek ik naar een rust en dat iemand goed zijn verhaal kan doen.

Een compliment geven over vaardigheden is zo belangrijk. Vertel iemand wat hij goed kan in plaats van wat hij niet kan.

Als kapper kijk ik naar iemands uitstraling

Als kapper zie ik heel veel verschillende mensen. Ik kijk vooral naar iemands uitstraling en dat staat vaak los van het feit hoe iemand er aan de buitenkant uit ziet. Het is leuk dat mensen bij de kapper komen en daar blij van worden.

Ik vind mensen leuk en zoek altijd gespreksonderwerpen. Bij de een werkt voetbal, bij de ander ballet. Zo probeer ik altijd actueel te zijn door de krant goed door te nemen. Ik wil het niet alleen over het weer hebben, dan wordt het zo’n standaardriedeltje. Ik leer heel veel van mijn klanten. Laatst vertelde een klant dat ze op haar veertigste bewust voor het geloof heeft gekozen. Dat maakt indruk, dat iemand iets wat tegenwoordig zo beladen is durft uit te dragen. Dat vind ik heel mooi.

Thuis heb ik gelukkig de rust en kan dan genieten van een film of tijdschrift. De balans moet goed zijn want als ik continu met mensen zou moeten praten dan zou ik het niet volhouden. Overdag geef ik al zoveel van mijzelf, dan ben ik blij als ik daarna even niet hoef te praten.

Ik kan heel gelukkig worden van een gevoel, een knuffel of een zoen, samen ontbijten of als iemand een berichtje stuurt.

Contact maken op een positieve manier

Wat ik doe in mijn werk, doe ik bijvoorbeeld ook als ik in de rij sta bij de supermarkt. Ik zorg dat het een feestje wordt. Als mensen mopperen over de lange rij dan maak ik een opmerking, ook om ze bewust te maken dat het een luxeprobleem is. Dat doe ik altijd op een positieve manier. Ik ga ervan uit dat mensen nooit bewust een ander een vervelend gevoel willen geven.

Elke dag heb ik wel een blij momentje. Het is mijn doel om mensen blijer te maken. Het lukt zelden niet om mensen aan het lachen te maken. Persoonlijk denk ik dat mensen die ernstige zaken hebben mee gemaakt relatief meer lachen en genieten. Natuurlijk kan het ook een masker zijn, maar ook een batterij om het leven minder zwaar te zien. Het is een oplaadpunt om heerlijk te lachen.

Niet meegaan in de negatieve spiraal

Vijftien tot twintig procent van de mensen die ik tegenkom moppert, maar ik kies ervoor om niet mee te gaan in de negatieve spiraal. Als mensen naar doen dan ga ik er met aardigheid tegenin.

Je moet niet zo moeilijk denken. Beren op de weg kun je ook wegdenken.

Ik probeer bewust niet in het negatieve te blijven hangen. Dan zoek ik een mooie film op of een leuke cabaretier of ga lekker eten, zodat je weer blij wordt.’

geluksbrengers Gelukkig Zaans Foto: Marjolein Oostingh/Ruben Timman|No words.nl

Geluksbrengers Koog aan de Zaan Buitenexpo AH Koog aan de Zaan Gelukkig Zaans Foto: Marjolein Oostingh/Ruben Timman|No words.nl

Wat is Gelukkig Zaans?

Wat is het verhaal achter Reizend geluk/Gelukkig Zaans? Klik hier

Via Gelukkig Zaans leer je de geluksbrengers in Koog aan de Zaan kennen. We hopen door hun verhalen andere mensen te stimuleren. De geluksbrengers – Zaankanters die met een positieve insteek andere mensen blij maken – brengen we in beeld met foto’s en een video. De foto’s worden gemaakt door Ruben Timman. De portretten zijn te zien met een buitenexpositie bij de Albert Heijn in Koog aan de Zaan.  Na verloop van tijd gaan ze de wijk in om in de toekomst hopelijk een vaste plek te krijgen in het Museum of Humanity. Bekijk de foto‘s van de opening van de buitenexpo. En lees de berichten in de krant over ons project.

Geluk is D.O.M.

De Zaanse geluksprofessor Patrick van Hees is onze inspirator met ‘Geluk is D.O.M.’ Klik hier

Ontwerp Ruben Timman, gelukkig zaans

De geluksbrengers in Koog aan de Zaan zijn herkenbaar aan deze tegel

Wie zijn de geluksbrengers in Koog aan de Zaan?

Geniet van de verhalen van de geluksbrengers uit Koog aan de Zaan

  • Edwin Woudt: glimlach meest ontspannen uitdrukking, klik hier
  • Sandra Nieuwenhuijzen: Je kunt overal een positieve swing aan geven, klik hier
  • Piet Vet: Ik ben een vrolijk ei. Klik hier
  • Ben de Groen: Altijd lol. Klik hier
  • Mokhtara Bestevaar: Je thuis is waar je met mensen bent waarbij je je gelukkig voelt. Klik hier
  • Rob de Cock: Geluk moet je afdwingen. Klik hier

Bekijk de video’s die Steven Geldof maakte van de geluksbrengers

Wanneer ervaar je geluk? Klik hier

Wat is geluk? Klik hier

Wat is de zin van geluk? Klik hier

Deze video gaat over gelukkig Zaans. We hebben de droom om mensen te inspireren met verhalen, foto's en een video over geluk..

Gepostet von Sarah Vermoolen am Samstag, 17. Februar 2018