Gelukkig Zaans
Geluksbrenger Mokhtara Bestevaar: ‘Je moet het leven omarmen.’

Geluksbrenger Mokhtara Bestevaar: ‘Je moet het leven omarmen.’

Geluksbrenger Mokhtara Bestevaar Geluk hoef je niet ver te zoeken Foto Ruben Timman

Geluksbrenger Mokhtara Bestevaar: Geluk hoef je niet ver te zoeken, maar je moet er wel open voor staan.’ Foto: Ruben Timman | nowords.nl

‘Geluk hoef je niet te zoeken, maar je moet er wel open voor staan.’

Ben je gelukkig?

Mokhtara Bestevaar (41 jaar): ‘Mijn relatie is mijn basis, mijn geluk. Wat ik samen met mijn man heb, dat is alles. We houden elkaar in balans, bij ons is het echt we. We steunen elkaar in alles. Dit is mijn rijkdom, dat is onbetaalbaar.

Het lijkt cliché, maar alles klopt. Er is niets wat ik zou willen veranderen.

‘De mensen om me heen maken me gelukkig. Achttien jaar geleden kwam ik uit Amsterdam-Noord met mijn man naar Koog aan de Zaan. We kregen hier een tweeling, een jongen en meisje, die inmiddels veertien jaar zijn. In het begin was het niet makkelijk in Koog omdat iedereen elkaar kent en je er minder snel tussen komt. Tot iemand heel treffend zei: ‘Het gaat hier niet zo snel, maar het komt wel goed.’ En dat is inderdaad het geval. Als je mij in een hutje op de hei zet met mijn man en kinderen dan ben ik daar ook gelukkig. Je thuis is waar je met mensen bent waar je je thuis voelt.

Je moet niet wachten tot het naar jou toe komt. Je moet het opzoeken.

En als je niet gelukkig bent?

Niet iedereen is altijd gelukkig. Iedereen maakt dingen mee en dan gaat het erom hoe je ermee om gaat. Zo zag ik een keer een experiment bij kinderen die een wit blaadje met een zwarte stip moesten beschrijven. Ze focusten allemaal op de zwarte stip die stond voor negativiteit terwijl de rest van het blaadje nog helemaal wit was waarop je alles zelf kon invullen. Dat is me zo bij gebleven, in het witte deel zit nog zoveel waar je positieve zaken uit kunt halen.

Kijk om je heen, naar je vrienden, je familie, je kennissen en de mensen die iets leuks zeggen.

Hoe sta je in het leven?

Van huis uit heb ik mee gekregen om blij in de wereld te staan. Mijn vader, die alleen zonder familie vanuit Marokko naar Nederland kwam, is een echt mensen mens. Ik heb hem nog nooit chagrijnig gezien. Hij gaat met iedereen om en ziet het leven nooit zwaar in. Als je ooit op een camping een Marokkaanse man de vogeltjesdans hebt zien dansen, dan was hij dat. Hij heeft nu altzheimer en woont in een verpleegtehuis. Voor hem was familie altijd heel belangrijk. Nu bel ik voor hem zijn zussen in Marokko. De band met de familie in Marokko is voor mij heel belangrijk, als ik met mijn tantes praat dan is het net alsof ze mijn zussen zijn.

Mijn Nederlandse moeder had wel altijd vooroordelen. Nu ze dementeert, is ze wel in positieve zin veranderd.

Ik ben altijd degene die contact maakt en begint met praten. Ik heb altijd interesse in mensen en hoor graag hun verhalen. Soms hoor je dingen waar je blij van wordt en soms nare dingen die mensen hebben mee gemaakt. Het is dan van belang om je te realiseren dat het leven door gaat en dat je het een plek moet geven en er niet in moet blijven hangen.

Iedereen heeft bagage, het gaat er om hoe je hier mee om gaat. Zorg dat het leven niet zwaarder wordt, het leven kan zo mooi zijn.

Hoe je kijkt, dat weerspiegel je en dat krijg je terug.

Wat is geluk voor jou?

‘Bij mij speelt eten een belangrijke rol. Op verjaardagen krijg je niet alleen een gebakje, er staat altijd eten op tafel. Recent heb ik mijn koffiezaak De Koffiemok geopend in Koog aan de Zaan. Dat was altijd mijn droom. Een vrouw die in hetzelfde pand vroeger een kledingzaak had, kwam bij me kijken. Ik word er nog ontroerd van wat ze me gaf. Aan de wand hangt een lijstje met als titel ‘ Een stukje geluk’, dat vond ze zo bij me passen. Ik haal mijn energie uit de koffiezaak. Als ik in de ochtend het deeg voor de appeltaart uitrol dan ben ik echt gelukkig. Laatst wilden we een avond samen naar de film om het gezellig te maken. De kinderen bleven liever thuis om samen monopoly te spelen. Iedereen heeft het druk, het is dan mooi om elke gelegenheid aan te grijpen om samen te zijn. Ook met vrienden en kennissen.

Geluk is samenzijn, bijvoorbeeld door een heerlijke boswandeling samen te maken. Het zijn de kleine dingen waar we van genieten.

Ik probeer overal altijd een positieve draai aan te geven, dat werkt ook bij norse mensen.

Het liefste trek ik er met de auto op uit en zie wel waar we uitkomen. Dan maak je de mooiste dingen mee. Ik heb iets met Italië. Zo waren we een keer in Toscane op een camping en zagen een flyer van een festival. Op de slingerweg naar boven stonden brandende kaarsen. Op de top van de heuvel stonden Italiaanse lange tafels klaar waar je hapjes en een glaasje rode wijn kon gebruiken. Iedereen zat gezellig bij elkaar en een clown vermaakte de kinderen met muziek. Onze kinderen deden leuk mee met de muziek. Ik heb het toen van een afstand gadeslagen en keek vanaf de berg over het land met de lichtjes en kreeg toen echt een kippenvelmoment. Dat is La Dolce Vita.’

Je moet het leven omarmen’, besluit Mokhtara met een lach.

geluksbrengers Gelukkig Zaans Foto: Marjolein Oostingh/Ruben Timman|No words.nl

Geluksbrengers Koog aan de Zaan Buitenexpo AH Koog aan de Zaan Gelukkig Zaans Foto: Marjolein Oostingh/Ruben Timman|No words.nl

Wat is Gelukkig Zaans?

Wat is het verhaal achter Reizend geluk/Gelukkig Zaans? Klik hier

Via Gelukkig Zaans leer je de geluksbrengers in Koog aan de Zaan kennen. We hopen door hun verhalen andere mensen te stimuleren. De geluksbrengers – Zaankanters die met een positieve insteek andere mensen blij maken – brengen we in beeld met foto’s en een video. De foto’s worden gemaakt door Ruben Timman. De portretten zijn te zien met een buitenexpositie bij de Albert Heijn in Koog aan de Zaan.  Na verloop van tijd gaan ze de wijk in om in de toekomst hopelijk een vaste plek te krijgen in het Museum of Humanity. Bekijk de foto’s van de opening van de buitenexpo. En lees de berichten in de krant over ons project.

Geluk is D.O.M.

De Zaanse geluksprofessor Patrick van Hees is onze inspirator met ‘Geluk is D.O.M.’ Klik hier

Ontwerp Ruben Timman, gelukkig zaans

De geluksbrengers in Koog aan de Zaan zijn herkenbaar aan deze tegel

Wie zijn de geluksbrengers in Koog aan de Zaan?

Geniet van de verhalen van de geluksbrengers uit Koog aan de Zaan

  • Edwin Woudt: glimlach meest ontspannen uitdrukking, klik hier
  • Sandra Nieuwenhuijzen: Je kunt overal een positieve swing aan geven, klik hier
  • Piet Vet: Ik ben een vrolijk ei. Klik hier
  • Ben de Groen: Altijd lol. Klik hier
  • Rob de Cock: Geluk moet je afdwingen. Klik hier
  • Lorenza Janse: Wees blij met jezelf. Klik hier

Bekijk de video’s die Steven Geldof maakte van de geluksbrengers

Wanneer ervaar je geluk? Klik hier

Wat is geluk? Klik hier

Wat is de zin van geluk? Klik hier

Deze video gaat over gelukkig Zaans. We hebben de droom om mensen te inspireren met verhalen, foto's en een video over geluk..

Gepostet von Sarah Vermoolen am Samstag, 17. Februar 2018